Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11/1/2024

 Πάτρα, 10/01/2024

Αρ. πρωτ.:474

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

η ΠΟΕΤΕΠ ΑΕΙ προκηρύσσουμε τρίωρη στάση εργασίας, την Πέμπτη 11/1/2024 ώρα 11 π.μ. – 2 μ.μ. συμπορευόμενοι με τους άλλους συλλόγους εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, τους φοιτητές και τους μαθητές, ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων παρά τη ρητή απαγόρευση του Ελληνικού Συντάγματος.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα και θα έχει τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο»!

Θρασύτατα επιχειρείται ταύτιση του «μη κρατικού – με δίδακτρα» πανεπιστημίου με την ελευθερία, υποδηλώνοντας ότι η ελευθερία «πωλείται και αγοράζεται», προφανώς μόνο από όσους μπορούν να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ, ακόμη και όσους μέχρι τώρα χαρακτηρίζονταν «ανεπαρκείς» για πανεπιστημιακές σπουδές. Ήδη υπήρξε προετοιμασία για αύξηση του πελατολογίου, καταργώντας κρατικά πανεπιστημιακά τμήματα και εισάγοντας εμπόδια εισαγωγής και φοίτησης στο κρατικό πανεπιστήμιο, όπως η πρόσθετη ΕΒΕ, ο χρονικός περιορισμός του δικαιώματος φοίτησης και η άθλια φοιτητική μέριμνα.

Ταυτόχρονα, επιχειρείται ταύτιση της «ελευθερίας» του υπάρχοντος κρατικού πανεπιστημίου με την απαγκίστρωση από την υποχρέωση της πολιτείας για διάθεση κονδυλίων μέσω της αναζήτησης ιδιωτικών κεφαλαίων. Για το σκοπό αυτό θα προβλέπεται χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών από ιδιωτικά funds, επιπλέον προσέλκυση διεθνούς πελατείας και λιγότερη κρατική σύνδεση για λόγους «γραφειοκρατίας». Η επιχειρηματική πορεία του σημερινού πανεπιστημίου επιταχύνεται.

 

Το Ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο τα τελευταία χρόνια με τις επιθετικές πολιτικές που νομοθετούνται και εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις προς αυτό, απαξιώνεται, υποχρηματοδοτείται και υποστελεχώνεται συστηματικά.

 

·       Απαξιώνεται στη γνώμη της ελληνικής κοινωνίας αφού συστηματικά τα πανεπιστήμια της χώρας προβάλλονται ως κέντρα ανομίας και παραβατικότητας. Με ελάχιστες αναφορές στο εξαιρετικό έργο που επιτελείται σε αυτά.

·       Υποχρηματοδοτείται αφού οι δαπάνες στη χώρα μας για τη παιδεία αγγίζουν οριακά το 2,5% του ΑΕΠ ενώ ο μέσος όρος της ευρωπαϊκής ένωσης ξεπερνά το 5,00% κάτι που έχει άμεσες επιπτώσεις στις υποδομές.

·     Υποστελεχώνεται συστηματικά αφού οι αποχωρήσεις ακαδημαϊκού αλλά και διοικητικού προσωπικού δεν καλύπτονται ούτε στο 1 προς 10 και οι ανάγκες συνεχίζουν να καλύπτονται από το προσωπικό που παραμένει ή και ευκαιριακά με πάσης φύσεως συμβάσεις.

·     Οι μεγάλες και χρόνιες ελλείψεις προσωπικού έχουν επιφέρει συρρικνώσεις και εκπτώσεις στα προγράμματα σπουδών.

·      Οι εργολαβίες μέσα στα πανεπιστήμια δημιουργούν καθημερινά προβλήματα.

 

Παράλληλα, το άρθρο 16 του συντάγματος καταστρατηγείται με την εισαγωγή των επι πληρωμή μεταπτυχιακών αλλά και των ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που ήδη τα πανεπιστήμια εφαρμόζουν σε αναζήτηση εσόδων. Ενώ η κοινή γνώμη εμφανίζεται «προετοιμασμένη» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη φυσική είσοδο των Ιδιωτικών «μη κερδοσκοπικών» Πανεπιστημίων.

 

Ισχυρίζονται ότι τα «Ελεύθερα Πανεπιστήμια»:

·         Θα παρέχουν τη δυνατότητα «ελεύθερης» φοίτησης. Αρκεί να ξοδεύει η οικογένεια δεκάδες χιλιάδες ευρώ για δίδακτρα!

·         Θα παρέχουν τη δυνατότητα «ποιοτικής» φοίτησης στο χώρο διαμονής. Αρκεί να μένουν όλοι οι Έλληνες στην Αθήνα ή έστω στη Θεσσαλονίκη, εκτός και αν το «Harvard» ιδρύσει δεκάδες αντίγραφα στην Ελλάδα!

·         Θα αναβαθμίσουν τα υπάρχοντα κρατικά πανεπιστήμια. Όπως είναι αναβαθμισμένα τα κρατικά σχολεία λόγω της ύπαρξης ιδιωτικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή όπως είναι στελεχωμένα και εξοπλισμένα τα κρατικά νοσοκομεία λόγω της λειτουργίας ιδιωτικών νοσοκομείων!

Αντίθετα, αποσιωπούν ότι:

·   Σύμφωνα με το Ενωσιακό Δίκαιο για τον τομέα της εκπαίδευσης (άρθρο 3 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων) προβλέπεται ρητά ότι «η ελευθερία ίδρυσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» ασκείται «σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες που διέπουν την άσκησή της», δηλαδή, στην ελληνική περίπτωση, σύμφωνα με τις ειδικές ρυθμίσεις του Άρθρου 16 του Συντάγματος.

·     Το Σύνταγμα της Ελλάδας ρητά και σαφώς (Άρθρο 16, παρ. 5 & 8) απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Έτσι, επιχειρείται ενορχηστρωμένη απαξίωση του Συντάγματος της χώρας και, μάλιστα, για λόγους επιχειρηματικών συμφερόντων!

·   Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως κοινή εμπορική δραστηριότητα και παραδίδεται στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

·         Μοναδικός στόχος των επιχειρηματικών επενδύσεων είναι η κερδοφορία.

·         Καθιερώνονται επιπλέον κοινωνικές ανισότητες στην εκπαίδευση, ανάλογα με τις οικονομικές ανισότητες.

·         Υποβαθμίζεται η αξία των πανεπιστημιακών πτυχίων και των εργασιακών δικαιωμάτων λόγω περίσσειας πτυχιούχων και κατακερματισμού πτυχίων, τη στιγμή που ήδη υπάρχει υψηλή ανεργία και ετεροαπασχόληση.

·   Το υπάρχον πανεπιστήμιο θα υποβαθμιστεί επιπλέον, λόγω μείωσης κρατικών δαπανών, μισθολογικής υστέρησης και κατάργησης τμημάτων. Θα οδηγηθεί ταχύτερα σε προσοδοφόρες προτεραιότητες σε βάρος της δωρεάν εκπαίδευσης, φαινόμενα που ήδη βιώνουμε.

 Σε αυτό το περιβάλλον και εν αναμονή της δημοσίευσης του νομοσχεδίου που προετοιμάζει η κυβέρνηση, η ΠΟΕΤΕΠ ΑΕΙ είναι αντίθετη με την αντισυνταγματική ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και απαιτούμε:

 

·     Καμία τροποποίηση του άρθρου 16 του συντάγματος.

·     Αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.

· Μόνιμες προσλήψεις σε όλες τις κατηγορίες Ακαδημαϊκού (ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ) και Διοικητικού προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες των Πανεπιστημίων.

·    Εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των Πανεπιστημίων.

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Αντιδρούμε - Συμμετέχουμε οργανωμένα, μαζικά και δυναμικά

στην 3ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την Πέμπτη 11/1/2024 (11 π.μ. – 2 μ.μ.)

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας

ο Πρόεδρος

Στέφανος Καρβέλης

 

η Γενική Γραμματέας

Σοφία Κοντού