Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Υπόμνημα της Π.Ο.Ε.Τ.Ε.Π. Α.Ε.Ι., στην 101η Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων

Αξιότιμοι κ.κ. Πρυτάνεις και Πρόεδροι των Δ.Ε., 


ανταποκρινόμενοι στη πρόσκλησή σας για ένα σύντομο χαιρετισμό στις εργασίες της συνόδου, επιθυμούμε να σας παραθέσουμε σύντομα τους προβληματισμούς μας σχετικά τόσο με ζητήματα που απασχολούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στα οποία υπηρετούμε όσο και με ειδικότερα θέματα που αφορούν το κλάδο μας.

Νέος νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση

Ένας νέος νόμος και οι συντάκτες του οφείλουν να αντιμετωπίζουν επιλύοντας και ζητήματα εργασιακής καθημερινότητας πέρα από το να ορίσουν τις διαδικασίες και τους κανονισμούς που πρέπει να ακολουθούνται.

Θεωρούμε πως ο νέος νόμος 4957/22 είναι ένας προβληματικός νόμος δημιουργεί αντί να επιλύει ζητήματα στην εργασιακή καθημερινότητα μας αλλά ιδιαίτερα όσο αφορά το μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων βαθύτατα αντιδημοκρατικός.

Πιο συγκεκριμένα

Συμβούλιο Ιδρύματος: Η επαναφορά του Συμβουλίου Ιδρύματος καταργεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων που προτάσσει το Σύνταγμα, αφού η σύσταση και ο τρόπος ανάδειξής του δεν αντιπροσωπεύουν την ακαδημαϊκή κοινότητα. 

Ο ορισμός του Σ.Ι. ως ύψιστο όργανο διοίκησης, με ανάθεση όλων των διοικητικών αρμοδιοτήτων και της χάραξης πολιτικής, σαφώς αποσκοπεί επιτελικά στην επιχειρηματική μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων.

Σύγκλητος: Η Σύγκλητος, ένα διαχρονικά υφιστάμενο αδιαμφησβήτητα δημοκρατικό και συμμετοχικό όργανο διοίκησης, δεν θα έχει ουδεμία διοικητική αρμοδιότητα ή λόγο για την χάραξη της πολιτικής του Ιδρύματος.

Πρύτανης: Ο Πρύτανης, ως επικεφαλής του Σ.Ι. και της Συγκλήτου, συγκεντρώνει διοικητική και ακαδημαϊκή υπερεξουσία, χωρίς λογοδοσία και νομιμοποίηση της «ακαδημαϊκής κοινότητας».

Κοσμήτορας: Ορίζεται από το Σ.Ι. και λογοδοτεί σ’ αυτό, ελέγχοντας πλήρως τον κεντρικό ρόλο του Κοσμήτορα στην εφαρμογή της διοικητικής και εκπαιδευτικής πολιτικής περιφερειακά στο Ίδρυμα.

Ανάδειξη Οργάνων: Όλοι οι Κλάδοι Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ), καθώς και το Διοικητικό Προσωπικό, έχουν στερηθεί ήδη από προηγούμενο νόμο ΟΛΑ τα εκλογικά δικαιώματα για την εκλογή Οργάνων στα Πανεπιστήμια, αφού ΔΕΝ συμμετέχουν στην ανάδειξη κανενός Οργάνου Διοίκησης του Ιδρύματος και των υπομονάδων του (Σχολών, Τμημάτων, Τομέων, κτλ). Προφανώς, αυτό αποτελεί ευρεία και απαράδεκτη αντιδημοκρατική πολιτική στα πανεπιστήμια.

Τώρα στερείται την συμμετοχή του στην εκλογή Πρύτανη και Κοσμήτορα και ο Κλάδος ΔΕΠ

Εκπροσώπηση στα Συλλογικά Όργανα: Στη Γενική Συνέλευση Τομέα, ο οποίος αποτελεί τη στοιχειώδη διοικητική και εκπαιδευτική μονάδα, θα συμμετέχει ένας κοινός εκπρόσωπος των τριών Κατηγοριών Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού, χωρίς να περιγράφεται ο τρόπος εκλογής του, ενώ μέχρι τώρα υπήρχε διακριτή εκπροσώπηση για την κάθε κατηγορία.

Γενικά, δεν γίνεται πρόβλεψη για αναπληρωτές εκπροσώπων, ενώ η εκλογική ανάδειξη των εκπροσώπων επαναλαμβάνεται κάθε έτος ανεξάρτητα από τη θητεία του συλλογικού οργάνου και επιφορτίζοντας με άσκοπη γραφειοκρατία τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου.

Πέρα από το αντιδημοκρατικό μοντέλο αυτό διοίκησης όμως ο νέος νόμος δείχνει το δρόμο εντονότερα σε ένα πανεπιστήμιο επιχείρηση που σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση των τακτικών προϋπολογισμών οδηγούν τα πανεπιστήμια στην αναζήτηση πόρων μέσω διδάκτρων σε πάσης φύσης σπουδών επι πληρωμή 

Χρηματοδότηση Πανεπιστημίων & απλούστευση γραφειοκρατικών διαδικασιών

Τα Πανεπιστήμια της χώρας μας είναι και οφείλουν να παραμείνουν Δημόσια. Τα πενιχρά οικονομικά των Πανεπιστημίων, οδηγούν στην οικονομική εξάντλησή τους και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη καθημερινή λειτουργία τους. Καθίσταται λοιπόν επιτακτική η μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυσή τους από την Πολιτεία. Ζητούμε άμεση και ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης του τακτικού προϋπολογισμού των Πανεπιστημίων αλλά και την απλούστευση των πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών στη διαχείριση του Τακτικού Προϋπολογισμού μα και στους ΕΛΚΕ.

Φοιτητική Μέριμνα

Το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο οφείλει να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση.

Ζητούμε: α. την κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων και τελών φοίτησης στις προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές, β. την δωρεάν εξασφάλιση όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων κάθε μορφής, γ. την εξασφάλιση της σίτισης και στέγασης των φοιτητών μεσαίων και χαμηλών οικογενειακών εισοδημάτων, δ. την παροχή υποτροφιών στους προπτυχιακούς και  μεταπτυχιακούς φοιτητές μεσαίων και χαμηλών οικογενειακών εισοδημάτων.

Μόνο με τη κάλυψη των παραπάνω προϋποθέσεων είναι δυνατό να προκύψει ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Υποστελέχωση των Ιδρυμάτων

    Θετικά είδαμε να ανακοινώνονται από την ηγεσία του υπουργείου παιδείας νέες θέσεις ΕΤΕΠ ΕΔΙΠ ή ΕΕΠ.

     Συνολικά 68 για το 2023 και για τις 3 κατηγορίες προσωπικού όμως που ναι μεν είναι κάτι αλλά πραγματικά είναι ελάχιστες μπροστά στο πλήθος αποχωρήσεων έπειτα από ένα μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων του ακαδημαϊκού προσωπικού και ιδιαίτερα μελών του κλάδου μας που έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλα κενά σε θέσεις ΕΤΕΠ.

Επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά πως αυτή η υποστελέχωση και το μη εξειδικευμένο προσωπικό που “βρίσκεται” στα εργαστήρια και τις κλινικές δημιουργούν ένα εκρηκτικό συνδυασμό υπολειτουργίας εργαστηρίων κακής συντήρησης και λειτουργίας εξοπλισμού μα και επικίνδυνων καταστάσεων όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια.

Θεωρούμε πως οι ελαστικές συμβάσεις εργασίας, οι προσλήψεις πάσης φύσης συμβασιούχων ή η ευκαιριακή ανάθεση εργαστηριακού εκπαιδευτικού τεχνικού έργου σε μεταπτυχιακούς φοιτητές δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Μόνο η κατοχύρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του εξειδικευμένου εργαστηριακού και διδακτικού προσωπικού, αποτελεί βασικό παράγοντα για την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών και την εξασφάλιση της συνέχειας του σημαντικού εκπαιδευτικού έργου των ΑΕΙ.

Ζητούμε λοιπόν πέρα από την αύξηση των νέων προσλήψεων μελών ΕΤΕΠ και  την άμεση δημόσια επαναπροκήρυξη των θέσεων όλων των μελών ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ που αποχωρούν από την υπηρεσία λόγο συνταξιοδότησης.


Ως μέλη των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων παρακολουθούμε πάντα με ενδιαφέρον και ιδιαίτερη προσοχή τα πορίσματα και τις προτάσεις – ψηφίσματα των εργασιών των συνόδων σας. Θα είμαστε μαζί σας στο αγώνα για την ανάδειξη των Δημόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων τους που είναι και προβλήματα όλης της ελληνικής κοινωνίας.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας

ο Πρόεδρος

Στέφανος Καρβέλη


                       η Γενική Γραμματέας

                           Σοφία Κοντού