Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Αποκλεισμός ΤΕ Μηχανικών μελών ΕΤΕΠ των Πανεπιστημίων από τα μητρώα δικαιούχων του νόμου - Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Μέλη του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) των Πανεπιστημίων που υπηρετούν πανελλαδικά διαθέτουν πτυχία Τ.Ε. Μηχανικού διαφόρων ειδικοτήτων και υπηρετούν ως Ε.Τ.Ε.Π στα ΑΕΙ της χώρας.  

Έπειτα από έγγραφη οδηγία-ενημέρωση της Π.Ο.ΜΥ.Τ.Ε.Δ.Υ. το 2019, προς τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις της, ενώ είμαστε μέλη τους, δε γίνονται αποδεκτά τα υπάρχοντα μέλη που συμπεριλαμβάνονται, στα μητρώα Μηχανικών Τ.Ε., της και δε συμπεριλαμβάνονται στο μητρώο δικαιούχων του πόρου 2,50/00 σύμφωνα με το ΦΕΚ.2780/04-07-2019.

 

Για το λόγο αυτό επιθυμούμε αρχικά να σας ενημερώσουμε συνοπτικά  σχετικά με το θεσμικό καθεστώς των μελών του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και να σας καλέσουμε για την παρέμβασή σας ώστε να αποκατασταθεί η αδικία αυτού του αποκλεισμού.

 

Α) Τα μέλη του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π) εργάζονται ως μόνιμο προσωπικό (σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου) στα  Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου της χώρας που ονομάζονται Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.). Άρα μέλη ΕΤΕΠ των ΑΕΙ καλύπτουν την πρόβλεψη του άρθρου 1 του καταστατικού της Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ αφού αποτελούν προσωπικό Ν.Π.Δ.Δ. με  σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου

 

Β) Σύμφωνα με την παρ.3γ του άρ.29 του ν.4009/2011 «τυπικά προσόντα για το διορισμό σε θέσεις Ε.Τ.Ε.Π., ανάλογα με τη θέση που προκηρύσσεται, είναι πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (κλάδου ΠΕ ή ΤΕ), σχετικό με την προς προκήρυξη θέση. Τα ειδικότερα προσόντα καθορίζονται με την προκήρυξη της θέσης».

 

Οι θέσεις Ε.Τ.Ε.Π. κλάδου ή κατηγορίας Τ.Ε. και Π.Ε., προκηρύσσονται από το κάθε Τμήμα ανάλογα με τις ανάγκες του (που είναι διαφορετικές από Τμήμα σε Τμήμα) με βάση διαφορετικό τίτλο σπουδών.

Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν στα Α.Ε.Ι. εκ των προτέρων κενές οργανικές θέσεις μελών Ε.Τ.Ε.Π. με συγκεκριμένο τίτλο-κλάδο (λ.χ. θέση “κλάδου ΤΕ Μηχανικών“).

 

Έτσι τα μέλη Ε.Τ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. κατέχουν τις αντίστοιχες θέσεις Τ.Ε. και Π.Ε. με βάση τους αντίστοιχους τίτλους σπουδών. Για παράδειγμα αν θέση ΕΤΕΠ ΤΕ προκηρυχθεί με τυπικό προσόν τίτλο σπουδών ενός Τμήματος μιας ειδικότητας Μηχανικών των Τ.Ε.Ι, τότε η θέση αυτή που την κατέχει μέλος Ε.Τ.Ε.Π με το αντίστοιχο πτυχίο είναι η αντίστοιχη θέση του κλάδου ΤΕ Μηχανικών της ειδικότητας αυτής του Δημοσίου Τομέα.

 

Άρα μέλη ΕΤΕΠ καλύπτουν την πρόβλεψη του άρθρου 4 του καταστατικού της Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ αφού είναι Μηχανικοί (διαφόρων ειδικοτήτων), που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ., στον κλάδο Τ.Ε. Μηχανικών (όπως ισχύει σήμερα ή τυχόν μελλοντικά μετονομαστεί) και είναι κάτοχοι πτυχίου Τ.Ε.Ι..

 

Γ) Τα μέλη Ε.Τ.Ε.Π. ΤΕ και ΠΕ των Α.Ε.Ι. αμείβονται σύμφωνα με το Κεφ. Β «Μισθολογικές ρυθμίσεις των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ...» του ν.4354/2015 με βάση τα μισθολογικά κλιμάκια των δημοσίων υπαλλήλων των κατηγοριών Τ.Ε. και Π.Ε..

 

Δ) Η αντίστοιχη ομοσπονδία Μηχανικών Π.Ε. έχει συμπεριλάβει στα μητρώα της όλα τα μέλη ΕΤΕΠ των ΑΕΙ Μηχανικούς ΠΕ κατηγορίας χωρίς εξαιρέσεις.

 

Με βάση όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι η Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ, οφείλει να ενημερώσει εγγράφως όλες τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις της να δεχθούν και να εγγράφουν ως μέλη τους μέλη Ε.Τ.Ε.Π των ΑΕΙ με πτυχίο Μηχανικού (διαφόρων ειδικοτήτων) Τ.Ε και έτσι να συμπεριληφθούν στο μητρώο δικαιούχων.

 

Παρακαλούμε θερμά, για τη παρέμβαση σας ώστε να ξεκαθαρίσει το σοβαρότατο αυτό ζήτημα που αδικεί και αποκλείει συναδέλφους μηχανικούς.

 

Είναι πρωτίστως ζήτημα ισότητας μεταξύ εργαζομένων ιδίων προσόντων.

Είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν επιπλέον διευκρινήσεις ώστε να εξηγήσουμε αναλυτικότερα όλα τα παραπάνω και αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες 


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας

ο Πρόεδρος

Στέφανος Καρβέλη


                       η Γενική Γραμματέας

                           Σοφία Κοντού