Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας την Τρίτη 09 Ιουνίου 2020



Συνάδελφοι,
Το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ “Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις” ήρθε μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες υγειονομικής κρίσης, κοινωνικής αποστασιοποίησης και συνδικαλιστικών περιορισμών.
Με τις εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων σε κατάσταση λειτουργίας ειδικών συνθηκών και εξ αποστάσεως, το νομοσχέδιο δεν διαχειρίζεται επείγοντα εκπαιδευτικά θέματα ούτε δίνει λύσεις σε ουσιαστικά και διαχρονικά προβλήματα της Παιδείας. Αντίθετα, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα δημοκρατικής λειτουργίας των ΑΕΙ και προσβάλλει τον δωρεάν χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Μεταξύ άλλων:
·        Καταλύει κάθε έννοια δημοκρατίας στα Πανεπιστήμια και εκφυλίζει το θεσμό Πρυτάνεων, Κοσμητόρων, Προέδρων και  Διευθυντών Τομέων με την εξαίρεση των μελών του κλάδου Ε.Τ.Ε.Π. και των Κλάδων Ε.Ε.Π. , Ε.ΔΙ.Π. & Διοικητικών Υπαλλήλων από το δικαίωμα ψήφου στην εκλογή των παραπάνω Οργάνων αποκλειστικά με ηλεκτρονική ψηφοφορία.
·        Καταργεί με έμμεσο τρόπο το Άρθρο 16 του Συντάγματος των Ελλήνων με τα επί πληρωμή ξενόγλωσσα και τα θερινά Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών με διδακτικές μονάδες, τα οποία θα λειτουργήσουν όχι μόνο ανταγωνιστικά αλλά και σε βάρος των κανονικών προγραμμάτων σπουδών από άποψη χώρων, χρόνου, ανθρώπινου δυναμικού και ενδιαφέροντος, όπως ήδη έχει γίνει με τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Αναμενόμενα, θα οδηγήσουν στο τέλος του Δωρεάν Δημόσιου Πανεπιστημίου.
·        Υποβαθμίζει και απαξιώνει ακόμη περισσότερο την δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προβλέποντας μεγάλο πλήθος μαθητών ανά τάξη, στερώντας την πρόσβαση πολλών μαθητών στην επαγγελματική εκπαίδευση, υποκαθιστώντας τον ρόλο ειδικών επιστημόνων στα σχολεία, εισάγοντας την «τράπεζα θεμάτων» χωρίς αντίστοιχη αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και προβλέποντας ειδική μεταχείριση για «Πρότυπα» και «Πειραματικά» σχολεία για την αριστεία των λίγων, αντί να προβλέπει άρθρα για τη δημιουργία υλικοτεχνικής υποδομής με εκπαιδευτικά υλικά και ειδικά σχολικά εγχειρίδια σε όλες τις σχολικές μονάδες ή για τη στελέχωση όλων των σχολικών μονάδων με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η ΠΟΕΤΕΠ για όλους τους παραπάνω λόγους προκηρύσσει απεργία τη Τρίτη 09 Ιουνίου 2020 με παράλληλη συμμετοχή στα κατά τόπους συλλαλητήρια της ίδιας μέρας αλλά και συμμετοχή στα Συλλαλητήρια τη Τετάρτη 10 Ιουνίου ημέρα ψήφισης του νόμου.
Επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την επόμενη περίοδο καθώς και για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας, αφού μας στερούνται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.
ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στην Απεργία και στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις!

για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας
                       ο Πρόεδρος                                                                 H Γενική Γραμματέας