Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Ανακοίνωση ΔΑΣ για τους χειρισμούς του Προεδρείου της ΠΟΕΤΕΠ στο Νομοσχέδιο για την Έρευνα Και Απάντηση του Προεδρειου της ΠΟΕΤΕΠ

Ανακοίνωση της ΔΑΣ:
Συνάδελφοι,

Με έκπληξη διαπιστώσαμε την γελοιοποίηση και τέλεια απαξίωση του κλάδου,
εφόσον στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή
για το κρίσιμο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας   προσκλήθηκε και μίλησε ο
κάθε πικραμένος εκτός από την ΠΟΕΤΕΠ. Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά το
Προεδρείο της Π.Ο.ΕΤΕΠ, καθώς παρά τα κονέ που επικαλέστηκε με θεσμικούς ή
μη θεσμικούς παράγοντες, αγνοήθηκε πλήρως.

Με ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο εκ των υστέρων υπόμνημα της
Π.Ο.ΕΤΕΠ αφαιρέθηκε η παράγραφος για τις εντάξεις, ενάντια στις αποφάσεις
του συνεδρίου και χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση και ενώ είχαν προηγηθεί
οι  απόψεις και παρατηρήσεις των μελών του ΔΣ, χωρίς να εκδηλωθεί
οποιαδήποτε διαφωνία ή αντιπρόταση.

Συνάδελφοι,
Από τα παραπάνω, τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι:
 Ή είστε ανίκανοι να χειριστείτε τις καταστάσεις και ως εκ τούτου είστε
επικίνδυνοι για τον κλάδο.
 Ή έχετε προχωρήσει σε μυστικές συμφωνίες με άγνωστο περιεχόμενο για τον
υπόλοιπο κλάδο, δεδομένου ότι, παρά την πίεση των γεγονότων και την
παρότρυνση της ΔΑΣ, δεν ελήφθη έγκαιρα καμία ουσιαστική πρωτοβουλία από το
Προεδρείο για θεσμική συνάντηση του Δ.Σ. με το Υπουργείο.
 Να μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος έχει υποφέρει στο παρελθόν από παρόμοιες
συμπεριφορές των οποίων τα αποτελέσματα  πληρώνουμε ακόμα, και όπως φαίνεται
θα τα πληρώνουμε και στο μέλλον.

Απαιτούμε άμεσες απαντήσεις στο σύνολο του κλάδου και άμεση σύγκληση του
Δ.Σ.


Για τη Δ.Α.Σ.

Απάντηση του Προεδρείου της ΠΟΕΤΕΠ: 

Συνάδελφοι,
Το προεδρείο της ΠΟΕΤΕΠ με κόπο,  προσπάθεια και  διάθεση συνεργασίας με όλους, εργάζεται αδιάκοπα πάνω στα επί χρόνια άλυτα ζητήματα του κλάδου.

·         Με σεβασμό στις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου και τηρώντας απόλυτα τις αποφάσεις του.

·         Με την εξουσιοδότηση που έλαβε από τους σύνεδρους να χειριστεί τα ζητήματα του κλάδου και  με σεβασμό στο καταστατικό και στις αποφάσεις της πλειοψηφίας,  όπως προστάζει η δημοκρατία μας,  λειτουργεί και χειρίζεται τα θέματα μας.

Τους τελευταίους μήνες εργαζόμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας, με το οποίο επιτέλους έχουμε αποκαταστήσει επικοινωνία, πάνω στο νομοσχέδιο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (Ε.Μ.Υ) της Βουλής και όλοι γνωρίζετε πως έχει διαμορφωθεί διαβάζοντάς το.

Εξακολουθούμε να βρίσκουμε σοβαρές ελλείψεις, λάθη και σημεία που χρίζουν προσθήκες διορθώσεις και  αφαιρέσεις.

Οι παρεμβάσεις  γίνονται και θα εξακολουθήσουμε μέχρι τη ψήφιση του νόμου να παρεμβαίνουμε όπου είναι και όπως είναι δυνατό ακολουθώντας τις αρχές που προαναφέραμε.
Όλοι οι σύλλογοι μέλη της ΠΟΕΤΕΠ που έχουν επικοινωνήσει με την Ομοσπονδία αλλά και συνάδελφοι μεμονωμένα έχουν λάβει απαντήσεις σε οποιαδήποτε απορία είχαν. Επιπλέον τυχόν παρατηρήσεις που στάλθηκαν στο προεδρείο, ελήφθησαν σοβαρά υπόψη και βοήθησαν στην διαμόρφωση των παρεμβάσεών του.

Επιθυμούμε να ξεκαθαρίσουμε ότι:

·         Η Ομοσπονδία δε νομοθετεί μόνο παρεμβαίνει

·      Η Ομοσπονδία δεν είναι το υπουργείο, ούτε το υποκαθιστά στις ευθύνες που έχει αυτό και μόνο αυτό για το πώς χειρίζεται τα θέματα μας.

·    Η Ομοσπονδία δεν περιμένει χάρες από κανένα και αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματα του κλάδου χωρίς “κονέ” όπως αναφέρθηκε.

·    Η Ομοσπονδία ζήτησε έγκαιρα να παρουσιάσει τις θέσεις της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η οποία  είναι απόλυτα υπεύθυνη για το αν και ποιους κάλεσε στη συνεδρίαση.

Στην Ε.Μ.Υ. είναι χαρακτηριστικό πως σε 1,5 ώρα “τοποθετήθηκαν και ανέπτυξαν” τις θέσεις τους 25 κλάδοι σε 3λεπτες τοποθετήσεις!! και τελικώς κατέθεσαν υπόμνημα!! Σίγουρα όμως μας ενοχλεί η μη συμμετοχή μας έστω και σε αυτού του είδους την παρουσίαση. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο σαν Ομοσπονδία διαμαρτυρηθήκαμε άμεσα και έντονα για την παράλειψη της πρόσκλησής μας, σε όλους τους υπεύθυνους φορείς.

Επίσης η Ομοσπονδία ήδη κατέθεσε υπόμνημα μαζί με του υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς λαμβάνοντας όλες τις απόψεις υπόψη της, συνθέτοντας όπως προαναφέραμε νωρίτερα την άποψη όλων των συναδέλφων του ΔΣ.

Συνάδελφοι, στην πρώτη σύγκλιση των  νεοεκλεγμένων από το Συνέδριο μελών της Ομοσπονδίας η συνάδελφος Ρ. Φουντουλίδου ζήτησε και πήρε πρώτη το λόγο για να δηλώσει ρητά και ξεκάθαρα ότι η ΔΑΣ δεν επιθυμεί να έχει καμία θέση στο Προεδρείο της Ομοσπονδίας.   Από τότε ακολούθησε μια τακτική απαξίωσης κάθε ενέργειας του Προεδρείου της Ομοσπονδίας. Μας θλίβει ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε αυτή τη κρίσιμη φάση του νομοσχεδίου καλούμαστε να απαντήσουμε στις απαράδεκτες απόψεις και ανυπόστατες  κατηγορίες της παράταξης της ΔΑΣ που γεμίζουν με ανασφάλεια τους συναδέλφους στα Πανεπιστήμια της χώρας

Η ΔΑΣ έχει δείξει στο πρόσφατο παρελθόν τα έργα της ως προεδρείο. Το προεδρείο θα πρότεινε στην ΔΑΣ αντί για θεωρίες συνωμοσίας να κάνει μια γενναία αυτοκριτική για την γενικότερη στάση της στο ΔΣ της Ομοσπονδίας μας.

Παρόλα αυτά θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε διαφορές με τη ΔΑΣ στις χρόνιες κοινές διεκδικήσεις του κλάδου μας. Στην νοοτροπία και στην συμπεριφορά όμως, οι διαφορές μας είναι σημαντικές.

Συνάδελφοι ως ΕΤΕΠ, ως μέλη των συλλόγων μας και ως εκλεγμένα μέλη της ΠΟΕΤΕΠ από το συνέδριο έχουμε την υποχρέωση και επιλέξαμε να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα του κλάδου με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι σύλλογοί μας, μα και οι σύλλογοι των Πανεπιστημίων που μας στήριξαν στο συνέδριο και δεν εκπροσωπούνται στο ΔΣ της ΠΟΕΤΕΠ, μας ζήτησαν να εμπλακούμε και μας ελέγχουν καθημερινά, επικοινωνούν μαζί μας γνωρίζοντας τις προσπάθειες μας για το καλύτερο και πως δε σκοπεύουμε να εξαργυρώσουμε πουθενά και σε καμία κομματική οργάνωση τη προσπάθειά μας παρά μόνο στην εργασιακή καθημερινότητά μας, γιατί παράλληλα είμαστε σκληρά εργαζόμενοι σε ακαδημαϊκά εργαστήρια και κλινικές.

Εργαζόμαστε και αγωνιζόμαστε να συμπεριληφθούν όλες οι προτάσεις μας στο νόμο για την έρευνα και άμεσα μόλις έχουμε την οποιαδήποτε εξέλιξη θα ενημερωθούν όλοι οι σύλλογοι για τα αποτελέσματα.

Για το Δ.Σ της Ομοσπονδίας


     ο Πρόεδρος                                                                                        η Γενική Γραμματέας

                                                         

  Στέφανος Καρβέλης                                                                               Κουνιά     Σοφία