Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

 «Νοέμβρης 1973 - Νοέμβρης 2023

50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου»

 

Συναδέλφισσες / Συνάδελφοι,

συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την εξέγερση της ελληνικής νεολαίας το Νοέμβριο του 1973 απέναντι στη δικτατορία και η εξέγερση αυτή αποτελεί τη κορυφαία στιγμή του φοιτητικού κινήματος.

Φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι και απλ0ί πολίτες όλοι μαζί ενωμένοι αποφάσισαν να ξεβολευτούν, να παλέψουν, να διεκδικήσουν τα τότε θέλω τους, «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία».

Εμείς 50 χρόνια μετά, έχουμε την υποχρέωση να μη ξεχνάμε, όχι μόνο τα όσα έλαβαν χώρα στο Πολυτεχνείο και παράλληλα στις άλλες πόλεις της χώρας εκείνες τις μέρες, αλλά και πως ο μόνος δρόμος για αλλαγές είναι η διεκδίκηση, η πάλη, το ξεβόλεμα.

Τα χρόνια πέρασαν, μα τα τότε θέλω ίσως με μία άλλη προσέγγιση παραμένουν δυστυχώς υπαρκτά και μας εκφράζουν το ίδιο.

Τα χαμηλά εισοδήματά μας δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των καθημερινών μας αναγκών.

Κοινωνικές παροχές όπως υγεία και παιδεία γίνονται ακριβότερες/δυσπρόσιτες και σταδιακά όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας δεν τις απολαμβάνει παρά την υψηλή φορολόγησή μας.

Δύο πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή, μας δημιουργούν ανασφάλεια και φόβο. Οι τραγικές εικόνες που φτάνουν σε όλους μας μέσα απο τα ΜΜΕ και τα social media μας μετατρέπουν σε άβουλους παρατηρητές αναμένοντας απλά την επόμενη τραγική είδηση.

Η επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί σύμβολο της Δημοκρατίας, σύμβολο των απλών πολιτών για διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο, με τα χαρακτηριστικά που αυτό πρέπει να περιλαμβάνει και να απολαμβάνουμε.

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι, σας καλούμε να συμμετάσχετε μαζικά στις εκδηλώσεις μνήμης και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις.

 

Για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας,

το Πλειοψηφών μέλος

Σοφία Κοντού

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων