Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Μεταρρύθμιση Επιδόματος Επικίνδυνης & Ανθυγιεινής Εργασίας



Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στη Γενική Δ/νση Δημ/κης Πολιτικής & Προϋπολογισμού, συστάθηκε Επιτροπή μεταρρύθμισης επιδόματος επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας με συντονίστρια εσάς. Στην επιτροπή αυτή όφειλαν όλοι οι φορείς να αποστείλουν συγκεντρωτικά όλα τα σχετικά στοιχεία που αφορούσαν το προσωπικό τους. Ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας των Α.Ε.Ι δεν ενημερωθήκαμε ποτέ εγκαίρως από τις υπηρεσίες των  Ιδρυμάτων για την διαδικασία αυτή.
Ο κλάδος του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π) των Α.Ε.Ι. είναι ένας διαχρονικός εργαστηριακός κλάδος από ιδρύσεως των Πανεπιστημίων με σημαντικό εργαστηριακό έργο στα Εργαστήρια και τις Κλινικές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Τα μέλη Ε.Τ.Ε.Π προσφέρουν εξειδικευμένες τεχνικές εργαστηριακές υπηρεσίες για την αρτιότερη εκτέλεση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και εφαρμοσμένου έργου των Α.Ε.Ι.
Σημαντικός αριθμός μελών Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού εργάζεται αποκλειστικά εντός Πανεπιστημιακών Εργαστηρίων και Κλινικών σε Νοσοκομεία, Τμήματα και Σχολές των Α.Ε.Ι.,
όπως στις Επιστήμες Υγείας (Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Βιοϊατρικών Επιστημών, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, κ.ά), στις Θετικές Επιστήμες (Χημείας, Φυσικής, Βιολογίας, Γεωλογίας, κ.ά), στις Πολυτεχνικές Σχολές (Χημικών Μηχανικών, Μηχ/λόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, κ.ά), στις Επιστήμες Γεωπονίας και Δασολογίας, όπου εκτίθενται άμεσα και διαρκώς σε επικίνδυνους και ανθυγιεινούς παράγοντες κατά την καθημερινή άσκηση της εργασίας τους ανάλογα με το αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο. Χαρακτηριστικά:
·         Βιολογικοί παράγοντες   (Παθογόνα μικρόβια και ιοί, Ιστοί ανθρώπων και ζώων, Βιολογικά υγρά ανθρώπων και ζώων π.χ. αίμα  / Άμεσος κίνδυνος μολυσματικών νοσημάτων & μόνιμης σοβαρής βλάβης)
Τα μέλη ΕΤΕΠ των αντίστοιχων επιστημών χειρίζονται άμεσα και επεξεργάζονται παθογόνα μικρόβια και ιούς ή δυνητικά μολυσματικά βιολογικά υλικά (όργανα, ιστούς, αίμα, κτλ) ή έρχονται σε επαφή με ασθενείς (δειγματοληψίες, πράξεις, κτλ) στα πανεπιστημιακά εργαστήρια και κλινικές που εδρεύουν σε Τμήματα, Σχολές και Νοσοκομεία, κατά την καθημερινή παροχή του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και εφαρμοσμένου έργου των ΑΕΙ.
·         Χημικοί παράγοντες            (εύφλεκτα-οξειδωτικά, εκρηκτικά, καυστικά-διαβρωτικά, ερεθιστικά-επιβλαβή, τοξικά-δηλητήρια, καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα, ουσίες που επιδρούν στην αναπαραγωγή / Άμεσος κίνδυνος μόνιμης σοβαρής βλάβης)       
Μεγάλο πλήθος χημικών υλικών όλων των παραπάνω κατηγοριών χρησιμοποιούνται συστηματικά, καθημερινά και σε έκταση, από τα μέλη ΕΤΕΠ κατά την εκτέλεση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και εφαρμοσμένου έργου στα εργαστήρια και τις κλινικές των ΑΕΙ ή αποτελούν απόβλητα, εκθέτοντας σε διαρκή και σοβαρό κίνδυνο βλάβης την υγεία τους.
·         Ραδιενεργές πηγές / ακτινοβολίες (α, β, γ, X, UV, Laser /  Άμεσος κίνδυνος μόνιμης σοβαρής βλάβης)
Πλήθος ραδιενεργών πηγών χαμηλής, μέσης και υψηλής ενεργότητας χρησιμοποιούνται από τα μέλη ΕΤΕΠ για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς στα αντίστοιχα εργαστήρια. Επιπλέον, τα μέλη ΕΤΕΠ χειρίζονται ποικίλα επιστημονικά όργανα και συσκευές με εφαρμογή ιοντιζουσών και άλλων επικίνδυνων ακτινοβολιών στα διάφορα επιστημονικά πεδία των ΑΕΙ.
·         Άλλοι παράγοντες (βαρέως τύπου μηχανήματα, εργαλειομηχανές και επικίνδυνες συσκευές, διαρκής έντονος θόρυβος μηχανημάτων, καυσαέρια και άλλα αέρια σε κλειστούς ή υπόγειους χώρους, κτλ)
Μέλη ΕΤΕΠ χειρίζονται βαρέως τύπου μηχανήματα, εργαλειομηχανές και ποικίλες επικίνδυνες συσκευές και όργανα (κοπής, συγκόλλησης, κρούσης, ακραίων θερμοκρασιών, κτλ), με σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος ή μόνιμης βλάβης υγείας. Επίσης, μέλη ΕΤΕΠ εργάζονται σε αναγκαία ιδιαίτερες συνθήκες υπόγειων ή κλειστών χώρων, σε χώρους με υψηλό θόρυβο, σημαντική συγκέντρωση καυσαερίων ή άλλων βλαβερών αερίων και χώρους με άλλους σοβαρούς επιβαρυντικούς παράγοντες.
Επισημαίνεται ότι η επίδραση όλων των παραπάνω βλαβερών παραγόντων επιδεινώνεται σοβαρά εξαιτίας της έλλειψης χώρων και αναγκαίων υποδομών στα ΑΕΙ.   
Προφανώς, η διασφάλιση των απαραίτητων υποδομών και μέτρων ασφαλείας αποτελεί πρωταρχική ανάγκη, όμως, η επίδραση των παραπάνω επικίνδυνων και ανθυγιεινών παραγόντων δεν μπορεί να εξαλειφθεί δεδομένων της φύσης και του αντικειμένου εργασίας των μελών Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού ΑΕΙ, οπότε ο κίνδυνος βλάβης της υγείας τους θα παραμένει υπαρκτός και ιδιαίτερα σοβαρός.

Συνεπώς, δεδομένης της φύσης και του αντικειμένου της καθημερινής αποκλειστικής εργασίας τους, τα μέλη Ε.Τ.Ε.Π. των ΑΕΙ που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες ή διαχειρίζονται επικίνδυνα και ανθυγιεινά βιολογικά και χημικά υλικά ή ραδιενεργές πηγές και ακτινοβολίες, προφανώς, ασκούν επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία εκθέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης την υγεία τους.

Ζητούμε:
Α.        Να συμπεριληφθεί ο κλάδος του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) των ΑΕΙ τόσο στην αρχική γνωμοδότηση και την αναλυτική μελέτη της Επιτροπής προς τους συναρμόδιους Υπουργούς όσο και στην τελική της γνωμοδότηση στους συναρμόδιους Υπουργούς που θα υποβληθεί έως τις 17.1.2019.
Β.        Να ενταχθεί ο κλάδος του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ)  και ο χώρος εργασίας των μελών του (Εργαστήρια και Κλινικές των ΑΕΙ και των Νοσοκομείων) στους κλάδους και στους χώρους εργασίας οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Γ.        Να ενταχθεί ο κλάδος του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ)  και ο χώρος εργασίας των μελών του (Εργαστήρια και Κλινικές των ΑΕΙ και των Νοσοκομείων) στο σχέδιο που θα εκπονηθεί για την κατά το δυνατόν άμβλυνση των ανωτέρω παραγόντων κινδύνου και την εγκαθίδρυση και εμπέδωση των αναγκαίων συνθηκών πρόληψης και προστασίας των εργαζομένων.
            Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού των Α.Ε.Ι είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε εποικοδομητική συζήτηση και για το σκοπό αυτό θα επιθυμούσαμε συνάντηση για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα που αφορά το κλάδο μας.


για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας
                       ο Πρόεδρος                                                        η Γενική Γραμματέας

                   Στέφανος Καρβέλης                                                                                           Σοφία Κουνιά